Zentropa
ENG
tilbage
print

Titel:
RIGET I
UK titel:
KINGDOM I
År:
1994
Instruktør:
Lars von Trier
Manuskript-
forfatter:
Lars Von Trier & Niels Vørsel
Producer:
Peter Aalbæk Jensen
Skuespillere:
Ernst-Hugo Järegård
Kirsten Rolffes
Holger Juul Hansen
Ghita Nørby
Jens Okking
Erik Wedersøe
Stellan Skarsgård
Udo Kier
Synopsis:
Noget er ved at ske. Magter, som ikke kan kontrolleres, trænger sig på.
Det er Riget, der åbner sig.

Det hele begynder, da fru Drusse – den synske evighedspatient, hører barnegråd i elevatorskakten på Rigshospitalet.
Spøgelser burde i princippet være udelukket fra et moderne hosptal, hvor en af lægekorpsets fornemste opgaver er at bekæmpe alle former for overtro. Men nej. Det er en død lille pige, der græder. En pige, der ikke kan finde fred i sin grav.

Den synske fru Drusse er blevet ekspert i at springe køen over ved at simulere symptomer, som hun har læst sig til i medicinske lægebøger. De hyppige indlæggelser giver hende en mulighed for at være tæt på sin kuede søn Bulder, der arbejder som portør. Efterhånden færdes hun hjemme-vant i de lange korridorer og holder spiritistiske seancer sammen med en kreds af ældre, kvindelige patienter.

Den administrerende overlæge, professor Moesgaard, har sit hyr med at forlige sine ansatte. Han har udtænkt ”Operation Morgenluft” for at fremme samarbejdsklimaet på hospitalet, og ude i befolkningen skal morgenluften standse den evindelige snak om kompetencestridigheder og fejloperationer.

Det sidste har man et frisk eksempel på i den hjerneskadede Mona, der ligger gemt af vejen på en enestue. Mona var ikke hjerneskadet, før Helmer fik hende under kniven.
For at støtte hinanden i deres udsatte job har de ledende læger dannet logen ”Rigets sønner”, hvor man dyrker løssluppen selskabelighed, men også kan forelægge akutte problemer, hvis det brænder på. Moesgaard mener, at Helmer af kollegiale grunde bør søge optagelse i logen. Helmer er vrangvillig, men da Monas mor truer med at klage til embedslægen, må han erkende, at det nok er bedst at sikre sig broderlig opbakning.
Riget I
Riget I
Riget I
Riget I
Riget I
CMS by SiteLoom